NOFC – Títol 2n: Òrgans de govern i gestió
Capítol 1r. LA INSTITUCIÓ TITULAR DEL CENTRE
Art. 11.- La institució titular
La institució titular de l’escola és d’institut religiós “Germans de les Escoles Cristianes (La Salle).
Com a tal, defineix la identitat i l’estil educatiu del Centre, i en té la responsabilitat última davant la societat, l’Administració educativa, els pares d’alumnes, el professorat i el personal d’administració i serveis.
El representant oficial de la institució titular és el Germà Visitador auxiliar del Sector La Salle Catalunya i resideix a Barcelona, DP 08022, carrer Sant Joan de la Salle, 38.
Art. 12.- Funcions pròpies de la institució titular
Les funcions pròpies de la institució titular en relació amb el Centre escolar són les següents:
- Establir el caràcter propi de l’escola i posar-lo en coneixement de la comunitat educativa, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat i de les famílies que manifesten interès a sol·licitar-hi plaça per als seus fills.
- Signar el concert educatiu amb l’Administració educativa amb vista al sosteniment del Centre amb fons públics, d’acord amb la legislació vigent.
- Exercir la direcció global de l’escola, és a dir, “garantir el respecte al caràcter propi del Centre i assumir en última instància la responsabilitat de la gestió, especialment a través de l’exercici de facultats decisòries en relació amb la proposta d’estatuts i el nomenament i cessament dels òrgans de direcció administrativa i pedagògica i del professorat”.
- En concret, nomenar el director del Centre i l’administrador, sense perjudici de les funcions que la Llei assigna al Consell Escolar.
- Designar tres membres del Consell Escolar del Centre.
- Assumir la responsabilitat última en la gestió econòmica del Centre i en la contractació del personal, i establir les relacions laborals corresponents.
- Respondre davant l’Administració del compliment de tot el que prescriu la legislació vigent respecte als Centres concertats.
- Fixar els criteris sobre els ensenyaments que s’han d’impartir en el Centre i sobre el nombre d’unitats que han de funcionar en cadascun d’ells.
- Assumir la responsabilitat de l’elaboració i eventual modificació del reglament, i proposar-lo a l’aprovació del Consell Escolar.
Capítol 2n. ÒRGANS DE GOVERN I DE DIRECCIÓ UNIPERSONALS
Art. 13.- El delegat de la institució titular en el Centre
Representa, ordinàriament, la institució titular en el Centre i davant l’Administració educativa.
Forma part de l’Equip Directiu del Centre i pot participar en les reunions del Consell Escolar sempre que s’hi hagin de tractar temes de la seva competència.
Pot delegar algunes de les seves funcions en el Director del Centre.
Art. 14.- Nomenament del delegat de la institució titular en el Centre
El delegat del titular en el Centre és nomenat pel Germà Visitador Provincial del Sector La Salle de Catalunya, per al període de temps que la institució titular consideri oportú.
Art. 15.- Funcions del delegat de la institució titular en el Centre
Les funcions del titular del Centre són les següents:
- Ostentar habitualment la representació de l’escola davant tot tipus d’institucions civils i eclesials i davant els diferents sectors de la comunitat educativa.
- Promoure l’estudi del caràcter propi del Centre per paret de la comunitat educativa, fer-ne la interpretació oficial i vetllar perquè sigui aplicat correctament en el treball escolar.
- Impulsar i coordinar el procés de constitució del Consell Escolar, i renovar-lo cada dos anys i comunicar-ne la composició al Departament d’Ensenyament de la Generalitat.
- Respondre de la marxa general de l’escola, sense detriment de les facultats que la Llei o aquest reglament confien a d’altres òrgans de govern unipersonals o col·legiats.
- Assumir la responsabilitat de l’elaboració i eventual modificació del reglament, i proposar-lo a l’aprovació del Consell Escolar.
- Designar els òrgans unipersonals que han de formar part de l’Equip Directiu, els coordinadors de cicle, l’administrador i el secretari del Centre.
- Proposar i acordar amb el Consell Escolar els criteris de selecció per a la provisió de vacants del personal docent de les etapes concertades.
- Designar els mestres i professors que hagin d’incorporar-se en la plantilla de les etapes concertades del Centre tenint en compte els criteris de selecció acordats amb La Salle i amb l’ajut del director del Centre, i donar-ne informació al Consell Escolar.
- Formalitzar els contractes de treball amb el personal i elaborar i presentar a l’Administració educativa les nòmines del pagament delegat corresponents als mestres i professors de les etapes concertades.
- Aprovar, a proposta del director del Centre, la distribució de les hores lectives i les hores no lectives del personal docent, d’acord amb el conveni col·lectiu vigent.
- Promoure la qualificació professional dels directius, professors i personal d’administració i serveis del Centre, amb la col·laboració del director del Centre.
- Responsabilitzar-se del procés d’admissió dels alumnes que sol·licitin plaça en el Centre, i informar-ne el Consell Escolar.
- Supervisar la gestió econòmica del Centre, presentar el pressupost anual i la rendició de comptes a l’aprovació del Consell Escolar, i proposar al mateix consell les directrius per a la programació i el desenvolupament de les activitats complementàries, les activitats extraescolars i els serveis escolars.
- Sol·licitar autorització de l’Administració educativa, previ acord del Consell Escolar, per a les percepcions econòmiques corresponents a les activitats complementàries dels alumnes de les etapes concertades.
- Proposar a l’aprovació del Consell Escolar les percepcions econòmiques corresponents a les activitats extraescolars i els serveis escolars de les etapes concertades, i comunicar-ne l’aprovació a l’Administració educativa.
- Participar, quan s’escaigui, en la comissió de conciliació de què parla l’article 61 de la LODE.
- Mantenir relació habitual amb el president i la junta de l’associació de pares d’alumnes en ordre a assegurar l’adequada coordinació entre l’escola i l’associació.
- Complir i fer complir les lleis i disposicions vigents en el marc de les seves competències.
- Substituir el director del Centre, o nomenar un suplent, en cas d’absència prolongada del primer.
Art. 16.- El director del Centre
El director del Centre és el responsable de dirigir i coordinar el conjunt de les activitats acadèmiques de les diferents etapes, sense perjudici de les competències reservades al titular i al Consell Escolar del Centre i al claustre de professors, en el seu cas.
El director presideix el Consell Escolar i el claustre de professors i forma part de l’Equip Directiu.
Serà únic per a tot el Centre.
Delega en el subdirector funcions generals i/o referents a una etapa.
Art. 17.- Nomenament del director del Centre
El director dels Centres concertats serà designat després d’un acord previ entre el titular i el Consell Escolar. L’acord del Consell Escolar del Centre serà adoptat per majoria absoluta dels membres assistents.
En cas de desacord, el director serà designat pel Consell Escolar del Centre d’entre una terna de professors proposada pel titular. L’acord del Consell Escolar del Centre serà adoptat per majoria absoluta dels membres assistents.
El mandat del director tindrà una duració de quatre anys i podrà ser renovat.
El cessament del director requerirà l’acord entre la titularitat i el Consell Escolar del Centre.
Els alumnes que formin part del Consell Escolar no intervindran en el procés de designació i eventual cessament del director.
El director del Centre ha de posseir la titulació bàsica requerida per a impartir la docència en alguna de les etapes educatives impartides a l’escola.
Art. 18.- Funcions del director del Centre
Les funcions del director del Centre, a més de les que li delegui la Titularitat, són les següents:
- Dirigir i coordinar l’elaboració del projecte educatiu i la programació general del Centre, i vetllar pel seu compliment i per la seva contínua actualització.
- Exercir la direcció del personal docent.
- Convocar i presidir els actes acadèmics i les reunions de tots els òrgans col·legiats del Centre.
- Visar els certificats i documents acadèmics del Centre, excepte quan la normativa vigent ho reguli d’una altra manera.
- Executar els acords dels òrgans col·legiats en l’àmbit de les seves competències i donar-ne la informació adient als diversos sectors de la comunitat educativa d’acord amb el titular.
- Resoldre els assumptes de caràcter greu plantejats en el Centre en matèria de disciplina d’alumnes.
- Totes aquelles facultats que li atribueixi el Reglament de Règim Interior en l’àmbit acadèmic.
- Participar, amb el titular del Centre, en la selecció del mestres o professors que s’hagin d’incorporar en la plantilla del personal docent.
- Promoure i coordinar la renovació pedagògico-didàctica del Centre i el funcionament dels equips de professors i els departaments didàctics, amb la col·laboració de l’Equip Directiu.
- Vetllar pel compliment del calendari escolar, de l’horari lectiu dels professors i alumnes, de l’ordre i disciplina dels alumnes, amb la col·laboració de l’Equip Directiu i dels caps d’estudis de les diferents etapes.
- Designar els tutors de curs, prèvia consulta als caps d’estudis d’etapa.
- Autoritzar les sortides culturals, els viatges i les convivències escolars dels alumnes.
- Complir i fer complir les normes vigents relatives a l’organització acadèmica del Centre i al desplegament dels currículums de les diferents etapes.
Art. 19.- El sotsdirector
Com a càrrec directiu del Centre té les funcions que expressament li delega el director.
En cas d’absència perllongada del director del Centre, el titular, d’acord amb l’Equip Directiu encomanarà al subdirector les funcions pertinents.
Si el director ha causat baixa durant un període de temps molt perllongat, el titular del Centre requerirà l’aprovació del Consell Escolar per a la designació del substitut temporal.
Art. 20.- Nomenament del sotsdirector
El sotsdirector és nomenat per la institució titular del Centre, previ acord amb el director i informat l’Equip Directiu. El nomenament del sotsdirector es farà per tres anys i podrà ser renovat.
En cas d’absència perllongada del sotsdirector, el director del Centre exercirà les seves funcions, o bé proposarà al titular designar un substitut amb caràcter provisional.
Art. 21.- Funcions del sotsdirector
Les funcions habituals del subdirector seran les que li delegui el director.
En situacions especials d’absència del director, podrà exercir les funcions del director del Centre.
Art. 22.- El caps d’estudis d’etapa
El cap d’estudis d’etapa és el responsable de dirigir i impulsar les activitats educatives de l’etapa respectiva i de realitzar- hi les funcions que el director del Centre li delegui, sense perjudici de les competències reservades al delegat de la institució titular, del Consell Escolar i del claustre, en el seu cas.
El cap d’estudis d’etapa forma part de l’Equip Directiu del Centre i presideix l’equip de coordinació de l’etapa respectiva.
Art. 23.- Nomenament del cap d’estudis d’etapa
Els caps d’estudis d’etapa són nomenats per la institució titular del Centre, previ acord amb el director.
El nomenament del cap d’estudis d’etapa serà per tres anys, i podrà ser renovat. No obstant això, per raons objectives i amb l’acord del director del Centre, el titular pot decidir el cessament del cap d’estudis.
En cas d’absència perllongada del cap d’estudis, el director del Centre exercirà les seves funcions, o bé el titular designarà un substitut amb caràcter provisional.
Art. 24.- Funcions dels cap d’estudis
Les funcions del cap d’estudis d’etapa són les següents:
- Impulsar i coordinar l’acció docent dels mestres i professorat i convocar i presidir les reunions de coordinació d’etapa.
- Promoure i dirigir l’elaboració del projecte curricular de l’etapa, el pla d’acció tutorial, el pla d’atenció a la diversitat, i la part que correspongui de la programació general del Centre (pla anual). Donar suport a la programació d’activitats pastorals i religioses.
- Vetllar per la correcció dels documents acadèmics corresponents a la seva etapa i proposar-los a la firma del director del Centre.
- Participar en les reunions de l’Equip Directiu i aportar-hi la informació i responsabilitzar-se de l’execució dels acords presos referents a l’etapa.
- Convocar i presidir, per delegació del director del Centre els actes acadèmics i les reunions de la secció del claustre de professors corresponent a l’etapa, així com els òrgans de coordinació de la seva etapa.
- Col·laborar amb el director del Centre en la designació dels coordinadors de cicle i els tutors de curs i, si s’escau, en la coordinació dels departaments didàctics.
- Fomentar les relacions amb els pares i proporcionar camins adequats de comunicació respecte a l’activitat educativa.
- Elaborar el manual de convivència dels alumnes de la seva etapa, havent consultat el claustre, i presentar-lo a l’aprovació de l’Equip Directiu.
- Promoure i orientar les activitats de formació permanent del professorat de l’etapa d’acord amb el programa general del Centre.
- Gestionar l’adquisició de llibres de text amb les editorials i el material didàctic de l’etapa.
Art. 25.- Altres càrrecs directius
Com a Centre integrat disposa, a més del director del Centre, del subdirector i dels caps d’estudis, d’altres càrrecs directius i amb les condicions i funcions que es precisen en el present capítol.
Amb la funció d’ajudar al director del Centre preferentment en als aspectes d’atenció a la diversitat, per atendre específicament la formació humana i religiosa dels alumnes, i per orientar en la gestió de la Qualitat del Centre, el Col·legi estableix els càrrecs de Coordinador/a d’infantil, Cap de Pastoral, Coordinador/a Pedagògic o d’Orientació i Coordinador/a de Qualitat.
Capítol 3r. ÒRGANS COL·LEGIATS
Art. 26.- El Consell Escolar
El Consell Escolar és l’òrgan de govern col·legiat representatiu de la comunitat educativa del Centre, i exerceix les seves funcions en el respecte als drets dels alumnes i llurs famílies, mestres, professors/es, personal acompanyament educatiu, personal d’administració i serveis i de la institució titular.
És l’òrgan per a la tramitació dels assumptes pedagògics i administratius ordinaris en les atribucions que li atorga la legislació.
Art. 27.- Membres del Consell Escolar del Centre
La composició del Consell Escolar, que és únic per al Centre, és la següent:
- El Director que el presideix.
- Tres representants del titular del Centre, designats per la mateixa institució.
- Quatre representants dels professors elegits pel claustre en votació secreta i directa.
- Quatre representants de les famílies o tutors dels alumnes: tres elegits en votació secreta i directa per les famílies dels alumnes del Centre, i un designat per la junta directiva de l’associació de famílies més representativa.
- Dos representants de l’alumnat, a partir del segon curs de l’Educació Secundària Obligatòria.
- Un representant del personal d’administració i serveis.
- Un representant del personal d’acompanyament educatiu.
- El regidor/a d’educació del municipi o la persona en qui delegui.
El director del Centre designarà qui ha d’exercir com a secretari, el qual aixecarà acta de les seves sessions.
A les deliberacions del Consell Escolar podran assistir, amb veu però sense vot, els altres òrgans unipersonals del Centre quan s’hagin de tractar temes de la seva competència.
També podran assistir amb veu però sense vot, altres persones externes al Centre que, per la seva professió, coneixements o especial vinculació amb el Col·legi, puguin aportar assessorament o opinió en el tractament de determinats assumptes.
Art. 28.- Constitució del Consell Escolar
Per a la constitució del Consell Escolar se seguiran les normes de procediment establertes per la titularitat en el present document, amb el respecte a la normativa publicada per l’Administració educativa competent.
L’elecció dels membres del Consell Escolar es fa per quatre anys i el sector corresponent podrà procedir a la reelecció dels membres cessants. Les vacants que es produeixin durant aquest període es cobriran amb els suplents designats a l’efecte en el moment de les eleccions.
Cada dos anys es renova la meitat dels membres electes representants del professors, de les famílies dels alumnes, sense perjudici que es cobreixin d’immediat les vacants que es produeixin. En aquest supòsit la condició de membre suplent s’entendrà fins la data de finalització prevista per al mandat del membre substituït.
El decret 110/1997 del 29 d’abril determina els detalls de la renovació parcial del consell escolar en els propers anys.
Les disposicions per al procediment d’elecció dels membres del Consell Escolar hauran de precisar, en cada cas, el membre que cal renovar, segons determina el decret esmentat.
Art. 29.- Procediment d’elecció dels membres del Consell Escolar
Elecció de representants:
- La titularitat designarà els tres representants.
- Tenen dret a elegir o ser elegits representants del Consell Escolar de Centre els alumnes, els pares/mares o tutors legals dels alumnes, els Mestres/professors, el personal d’administració i serveis i el personal d’atenció educativa en el cens electoral.
- Com a Centre integrat, la participació dels Mestres i professors serà representativa de les diferents etapes. El nostre Centre, que té les etapes de primària i d’ESO, elegirà els representants en el Consell Escolar, segons la forma següent: dos representants d’ESO i dos de Primària. En el respecte a la normativa vigent els representants dels Mestres i professorat seran designats en el claustre respectiu, amb votació directa i secreta.
- Tres representants de les famílies seran elegits amb votació secreta i directa. La junta directiva de l’associació de famílies més nombrosa designarà un representant de les famílies en nom de l’associació, segons els seus Estatut.
Art. 30.- Funcionament del Consell Escolar
- El director/a del Centre convoca i presideix les reunions del consell i designa el secretari d’actes.
- El president/a prepararà i farà distribuir la convocatòria amb l’ordre del dia de la reunió i la documentació oportuna almenys amb una setmana de temps.
- El Consell Escolar restarà constituït quan hi participi la meitat més un dels seus membres amb dret a vot.
- El president/a del consell podrà invitar altres membres de l’Equip Directiu a participar en les reunions quan s’hi hagin de tractar temes de la seva competència.
- El Consell Escolar estudiarà els diversos temes de l’ordre del dia amb l’ajuda de la documentació oportunament preparada pel titular, el director/a del Centre i l’Equip Directiu, segons el tema de què es tracti.
- El consell tendirà a adoptar les decisions per consens a través del diàleg i el contrast de criteris. Quan s’escaigui, els acords es prendran per majoria absoluta de tots els seus membres. Les votacions seran secretes.
- Si un membre del consell proposa de tractar algun tema no inclòs en l’ordre del dia de la reunió, caldrà l’acceptació de dos terços dels assistents a la reunió.
- En la primera reunió del curs escolar l’Equip Directiu del Centre sotmetrà a l’aprovació del consell el projecte educatiu i la programació general del Centre (pla anual).
- El secretari del consell redactarà l’acta de la reunió i en dipositarà còpia en la secretaria del Centre.
Si no es membre del consell, el titular del Centre podrà participar habitualment en les reunions, però no intervindrà en les votacions.
Art. 31.- Funcions del Consell Escolar
Les funcions del Consell Escolar són les següents:
- Intervenir en el procés de designació i cessament del director/a del Centre.
- Intervenir en l’establiment dels criteris de selecció i en l’eventual acomiadament dels professors del Centre, en la forma que s’indicarà més endavant.
- Garantir el compliment de les normes generals d’admissió d’alumnat.
- Aprovar, a proposta del titular del Centre, el pressupost anual pel que fa als fons provinents de l’Administració i a les quantitats autoritzades, la rendició de comptes i les directrius per a la programació i el desenvolupament de les activitats complementàries, les activitats extraescolars i els serveis escolars.
- Participar en l’elaboració i l’aplicació del projecte educatiu i aprovar i avaluar la programació general del Centre que l’Equip Directiu elaborarà cada any.
- Aprovar, a proposta del titular del Centre, les percepcions econòmiques de les famílies d’alumnes per al desenvolupament de les activitats educatives complementàries i, quan calgui, sol·licitar-ne l’autorització de l’Administració educativa a través del titular del Centre.
- Aprovar, a proposta del titular del Centre, les percepcions econòmiques de les famílies d’alumnes corresponents a les activitats extraescolars i els serveis escolars.
- Aprovar els criteris per a la participació de l’escola en activitats culturals, esportives, recreatives, visites, viatges i colònies d’estiu, com també les relacions amb altres centres, a proposta de l’Equip Directiu del Centre.
- Aprovar el reglament de règim interior a proposta del titular del Centre.
- Supervisar la marxa general del Centre en els aspectes administratius i docents.
- Proposar mesures i iniciatives que afavoreixin la convivència en el Centre, la igualtat entre homes i dones i la resolució pacífica de conflictes en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social.
- Designar una persona del mateix Consell Escolar que impulsi mesures educatives que fomentin la igualtat real i efectiva entre homes i dones.
- Conèixer la resolució de conflictes disciplinaris i vetllar perquè s’atenguin a la normativa vigent. Quan les mesures disciplinàries adoptades pel director corresponguin a conductes de l’alumnat que perjudiquin greument la convivència en el Centre, i a instància de pares o tutors, el Consell Escolar podrà revisar la decisió adoptada i, si fa al cas, proposar les mesures oportunes.
Art. 32.- Reunions del Consell Escolar
El Consell Escolar es reunirà en sessió ordinària a l’inici de les activitats lectives del curs escolar i al final de curs.
En sessió extraordinària, el consell es reunirà sempre que el seu president ho consideri oportú, i també a proposta de la institució titular del Centre o de d’una tercera part dels membres del consell.
Art. 33.- Assumptes urgents
Quan un assumpte de la competència del consell s’hagi de tractar amb caràcter d’urgència i no hi hagi possibilitat de convocar la reunió, l’Equip Directiu assumirà el tema i prendrà la decisió oportuna. En la primera reunió el president n’informarà el Consell Escolar i sotmetrà a la ratificació del consell la decisió adoptada
Art. 34.- El claustre de Mestres/professors
El claustre és l’òrgan de govern col·legiat format per la totalitat de docents que imparteixen docència en el Centre.
El director/a del Centre presideix el claustre.
El claustre està constituït per 3 seccions, i cada una de les seccions estarà formada pels docents següents:
- Infantil: docents adscrits al segon cicle d’educació infantil.
- Primària: docents adscrits al cursos de primària;
- secció C: docents adscrits al cursos de secundària.
Cada grup tindrà regularment les seves pròpies reunions. Seran convocades i presidides per el cap d’estudis o Coordinador/a.
Art. 35.- Funcions del claustre de Mestres/professors
Les funcions del claustre, realitzades habitualment per les seccions que el constitueixen, són les següents:
- Elegir els representants dels mestres/professors en el Consell Escolar del Centre d’acord amb el procediment indicat en l’article següent.
- Aprovar la concreció dels currículums i el pla d’acció tutorial, a proposta de l’Equip Directiu del Centre.
- Rebre informació sobre la programació de l’acció docent realitzada pels equips de professors i els departaments didàctics, i vetllar per la coherència i continuïtat dels continguts de les diverses àrees d’aprenentatge.
- Aprovar els criteris d’avaluació i els criteris de promoció dels alumnes al llarg de les diferents etapes educatives impartides en el Centre, a proposta de l’Equip Directiu.
- Proposar a l’Equip Directiu del Centre i als equips de coordinació d’etapa iniciatives en l’àmbit de l’experimentació pedagògica i impulsar-ne la realització.
- Estudiar temes de formació permanent i d’actualització pedagògica i didàctica.
- Col·laborar en l’avaluació del Centre realitzada per l’Equip Directiu i analitzar i valorar-ne els resultats.
- Conèixer la resolució de conflictes disciplinaris i la imposició de sancions, i vetllar perquè aquestes s’atinguin a la normativa vigent.
Art. 36.- Les reunions de claustre
Les sessions plenàries del claustre seguiran les normes de funcionament que s’indiquen a continuació:
- El director/a del Centre o el seu representant convocarà i presidirà les reunions i designarà el secretari. La convocatòria, la farà amb una setmana d’anticipació a la data de la reunió, i hi adjuntarà l’ordre del dia.
- El claustre restarà vàlidament constituït quan hi participin dos terços dels seus membres. Si el titular del Centre no imparteix docència en cap de les etapes podrà participar en les reunions del claustre, però no intervindrà en les votacions.
- El director del Centre podrà invitar experts en temes educatius a participar en les reunions en qualitat d’assessors.
- El claustre tendirà a prendre decisions per consens. Quan s’escaigui, els acords es prendran per majoria absoluta dels seus membres, i les votacions seran secretes. En cas d’empat, el vot del president serà decisiu. En les eleccions dels representants per al Consell Escolar bastarà la majoria simple.
- Les reunions seguiran l’ordre del dia, i si un mestre/professor proposés de tractar altres temes de la competència del claustre seria necessària l’acceptació de dues terceres parts dels assistents.
- El secretari/a del claustre aixecarà acta de la reunió, que haurà de ser aprovada en la reunió següent i tindrà el vist i plau del president
Sempre que convingui, a criteri de l’Equip Directiu, les sessions plenàries del claustre de professors seran precedides per reunions diferenciades de les diferents seccions, que aplicaran criteris de procediment anàlegs als de les sessions plenàries.
Igualment, l’Equip Directiu pot decidir la convocatòria de reunions d’una secció del claustre per tractar temes específics de la secció.
Art. 37.- Funcionament del claustre
El claustre es reuneix preceptivament un cop cada trimestre. Una de les reunions tindrà lloc a l’inici del curs i una altra al final del curs.
També es reuneix a criteri del Director del Centre, consultat l’Equip Directiu i si ho sol·liciten els dos terços dels seus membres per escrit.
L’assistència al claustre es obligatòria per a tots els seus components.
Art. 38.- L’Equip Directiu
L’Equip Directiu del Centre és l’òrgan col·legiat que dóna cohesió i continuïtat a l’acció educativa que es realitza en les diferents etapes del Centre i col·labora amb el titular i el director del Centre en l’organització, direcció i coordinació de l’acció educativa realitzada pels diferents equips de mestres i professors.
Facilita al mateix temps, la coordinació entre els òrgans unipersonals del Centre.
Art. 39.- Composició de l’Equip Directiu
L’Equip Directiu està format pel delegat de la titularitat i el director del Centre, el subdirector, els caps d’estudis de les diferents etapes, el coordinador/a d’infantil, la coordinadora pedagògica i el coordinador/a de pastoral del Centre. El coordinador/a de qualitat participa en les reunions de l’Equip Directiu a criteri del titular del Centre.
Podran participar, ocasionalment, en les reunions de l’Equip Directiu altres membres de la comunitat educativa sempre que convingui per raó dels assumptes que hagi de tractar.
Art. 40.- Funcions de l’Equip Directiu
Les funcions de l’Equip Directiu del Centre són les següents:
- Impulsar l’acció dels equips de coordinació de les diferents etapes i vetllar per la correcta aplicació del caràcter propi del Centre.
- Elaborar el projecte educatiu i la programació general del Centre (pla anual).
- Promoure una acció coordinada dels equips de mestres i professors de les diferents etapes en l’elaboració, revisió i aplicació dels currículums establerts.
- Estudiar i preparar els assumptes que calgui sotmetre al Consell Escolar, excepte els que siguin de la competència exclusiva del titular del Centre.
- Preparar la documentació per a les reunions del claustre de professors.
- Aprovar la selecció dels materials curriculars i d’altres mitjans pedagògics que calgui adoptar en el Centre, a proposta dels equips de coordinació d’etapa.
- Fomentar l’actualització pedagògica i la formació permanent dels directius i professors del Centre i elaborar el pla de formació anual.
- Avaluar periòdicament l’organització i el funcionament general del Centre i revisar, sempre que calgui, el contingut i l’aplicació del reglament de règim interior.
- Elaborar, els criteris de selecció de professors i les directius per a la programació i el desenvolupament de les activitats complementàries, les activitats extraescolars i els serveis escolars.
- Tenir cura de l’ordre i la disciplina dels alumnes, i donar suport al director en la solució dels assumptes de caràcter greu.
Art. 41.- Normes de funcionament de l’Equip Directiu
Les reunions de l’Equip Directiu del Centre seguiran les normes de funcionament que s’indiquen a continuació:
- El director/a del Centre, convocarà i presidirà les reunions de l’Equip Directiu i prepararà l’ordre del dia. El titular presidirà les reunions. En cas d’absència, ho farà el director/a.
- En cada una de les reunions els caps d’estudis d’etapa informaran sobre el funcionament de l’etapa respectiva i l’aplicació del caràcter propi o projecte educatiu del Centre i del projecte educatiu d’etapa.
- Els acords de l’Equip Directiu seran adoptats per consens, en el respecte a les funcions específiques del titular i del director del Centre.
L’Equip Directiu celebrarà reunions ordinàries dos cops cada mes i sempre que ho sol·liciti un dels membres de l’equip.
Abans de començar el curs escolar i en acabar les activitats lectives del curs l’Equip Directiu celebrarà reunions extraordinàries.
Art. 42.- L’equip de coordinació d’etapa
L’equip de coordinació d’etapa és l’òrgan col·legiat que té la missió de facilitar la participació corresponsable en l’organització i coordinació de l’acció educativa realitzada pel conjunt de professors de l’etapa.
L’equip de coordinació d’etapa estarà format pel cap d’estudis i els coordinadors dels cicles de l’etapa
Art. 43.- Funcions de l’equip de coordinació d’etapa
Les funcions de l’equip de coordinació d’etapa són les següents:
- Promoure i coordinar la concreció del currículum corresponent i vetllar per l’adequada aplicació del projecte en cada un dels cicles de l’etapa.
- Programar i impulsar les activitats educatives no reglades segons les directius aprovades pel Consell Escolar.
- Proposar a l’Equip Directiu del Centre la selecció dels materials curriculars i d’altres mitjans pedagògics que calgui adoptar en l’etapa respectiva.
- Informar el director del Centre i el cap d’estudis de l’etapa sobre la marxa dels diversos sectors d’activitat encomanats a cada un dels membres de l’equip, i proposar el que es consideri oportú per al millorament de l’acció educativa escolar.
- Col·laborar amb l’Equip Directiu del Centre en la formació permanent dels professors de l’etapa.
- Preparar la part de la memòria anual del curs acadèmic corresponent a l’etapa, en col·laboració amb el secretari del Centre.
- Col·laborar amb el cap d’estudis de l’etapa en la cura de l’ordre i la disciplina dels alumnes de l’etapa.
- Elaborar els criteris d’avaluació i els criteris de promoció dels alumnes de l’etapa i sotmetre’ls a l’Equip Directiu del Centre.
- Promoure i coordinar l’avaluació global de l’etapa i donar-ne informació a l’Equip Directiu del Centre.
Art. 44.- Normes de funcionament de les reunions de l’equip de coordinació d’etapa
Les reunions de l’equip de coordinació d’etapa seguiran aquestes normes de funcionament:
- El cap d’estudis de l’etapa prepararà l’ordre del dia de la reunió i el comunicarà anticipadament a tots els membres de l’equip i al director general. Un cop celebrada la reunió, n’aixecarà l’acta corresponent.
- L’equip de coordinació tendirà a adoptar les decisions per consens, a través del diàleg i el contrast de criteris.
- L’equip de coordinació tractarà els assumptes de l’ordre del dia amb l’ajuda de la documentació prèviament preparada per qui correspongui.
- Els assumptes que l’equip de coordinació hagi de sotmetre a l’Equip Directiu del Centre sempre seran objecte d’estudi previ, i seran presentats al director del Centre acompanyats de la documentació corresponent.
- Les reunions tindran lloc periòdicament d’acord al que s’indiqui a la programació general del Centre.
Capítol 4rt. ÒRGANS UNIPERSONALS DE COORDINACIÓ
Art. 45.- El coordinador/a de pastoral
El coordinador de pastoral és el responsable de promoure i animar l’acció evangelitzadora de l’escola, en fidelitat al seu caràcter propi.
El coordinador/a de pastoral és nomenat pel titular del Centre i realitza les seves funcions en estreta relació amb ell i amb el director/a del Centre i els caps d’estudis, en ordre a col·laborar a fer realitat els objectius educatius del Centre en totes les etapes.
El nomenament del coordinador/a de pastoral es realitza per a un període de dos anys i és renovable. Per causa justificada, a criteri del titular del Centre, el coordinador/a de pastoral pot ser cessat.
Art. 46.- Funcions del coordinador/a de pastoral
Les funcions del coordinador de pastoral són les següents:
- Animar i coordinar l’acció de l’equip de pastoral del Centre, i convocar i presidir les seves reunions.
- Impulsar la programació i realització de les iniciatives i activitats pertanyents a l’animació pastoral de l’escola i vetllar perquè l’acció educativa del Centre es dugui a terme d’acord amb l’especificitat de l’escola cristiana.
- Impulsar i coordinar l’ensenyament aprenentatge de l’àrea de religió, el diàleg fe-cultura i totes les activitats complementàries i extraescolars de caràcter evangelitzador.
- Col·laborar en la programació i realització del conjunt de les activitats educatives del Centre i de la tasca orientadora dels tutors.
- Orientar l’acció pastoral de l’escola vers una participació responsable en la comunitat cristiana.
- Mantenir relació habitual amb els responsables de l’acció pastoral de l’Església local i prestar-los una col·laboració eficaç.
- Reunir-se periòdicament amb l’equip de pastoral almenys una vegada al trimestre. Avaluar la seva tasca i informar-ne a l’Equip Directiu.
- Participar en les reunions de l’Equip Directiu i aportar-hi la informació i comprometre’s amb l’execució dels acords presos.
Art. 47.- Coordinador/a pedagògic o d’orientació
És el/la responsable de coordinar l’atenció individualitzada dels alumnes del Centre, tant en l’aspecte acadèmic com en el personal.
El coordinador/a pedagògic o d’orientació és nomenat pel director del Centre, prèvia consulta al cap d’estudis de l’etapa.
El nomenament del coordinador/a d’orientació es realitzarà per un període de dos anys i és renovable. Per causa justificada, a criteri del director del Centre, el coordinador d’orientació serà cessat.
Art. 48.- Funcions del coordinador/a pedagògic o d’orientació.
Són les següents:
- Col·laborar en l’elaboració del projecte curricular, sobretot en els aspectes relacionats amb les adaptacions curriculars específiques per als alumnes amb necessitats educatives especials.
- Assistir tècnicament els professorat en l’exercici de la funció didàctica oferint instruments de suport per a les activitats docents.
- Col·laborar en l’atenció personalitzada dels alumnes, afavorint els processos de decisió i maduresa personal.
- Realitzar l’avaluació dels alumnes de nova incorporació en el Centre i orientar l’escolarització d’aquells que presenten necessitats educatives especials.
- Cooperar en la preparació de les adaptacions curriculars, la programació de les activitats de recuperació i reforç educatiu i en la millora de la interacció social.
- Participar en els seminaris d’orientadors de la xarxa d’escoles La Salle Catalunya.
- Mantenir contacte i assumir tasques de col·laboració, si s’escau, amb el SOP, servei d’orientació psicopedagògica.
- Recollir informació dels alumnes nous al Centre directament dels centres de procedència, a través de l’EAP i poder col·laborar en l’elaboració dels grups classe de manera equilibrada pel que fa als alumnes amb necessitats educatives especials.
- Tramitar els informes d’expedients disciplinaris als alumnes i presentar-los davant el Consell Escolar
Art. 49.- El Coordinador/a d’infantil
El Coordinador/a d’infantil és el responsable de dirigir i impulsar les activitats educatives del 3 cursos del segon cicle d’infantil i de realitzar-hi les funcions que el director del Centre li delegui, sense perjudici de les competències reservades al delegat de la institució titular, del Consell Escolar i del claustre, en el seu cas.
El Coordinador/a forma part de l’Equip Directiu del Centre.
Art. 50.- Nomenament del Coordinador/a d’infantil
Els/Les Coordinadores són nomenats per la institució titular del Centre, previ acord amb el director.
El nomenament del Coordinador/a serà per tres anys, i podrà ser renovat. No obstant això, per raons objectives i amb l’acord del director del Centre, el titular pot decidir-ne el cessament.
En cas d’absència perllongada del Coordinador/a, el director/a del Centre exercirà les seves funcions, o bé el titular designarà un substitut amb caràcter provisional.
Art. 51.- Funcions del Coordinador/a d’infantil
Les funcions del Coordinador/a són les següents:
- Impulsar i coordinar l’acció docent de les Mestres d’infantil i convocar i presidir les reunions de coordinació.
- Promoure i dirigir l’elaboració del projecte d’infantil i la part que correspongui de la programació general del Centre (pla anual). Donar suport a la programació d’activitats pastorals i religioses.
- Participar en les reunions de l’Equip Directiu i aportar-hi la informació i responsabilitzar-se de l’execució dels acords presos referents al cicle.
- Col·laborar amb el director del Centre en la designació dels tutors de curs.
- Fomentar les relacions amb les famílies i proporcionar camins adequats de comunicació respecte a l’activitat educativa.
- Promoure i orientar les activitats de formació permanent del professorat del cicle d’acord amb el programa general del Centre.
Art. 52.- El coordinador/a de qualitat
El Coordinador/a de Qualitat és la persona responsable de la implantació i seguiment del sistema de gestió de qualitat en el Centre.
És nomenat pel Director de Centre, prèvia consulta a l’Equip Directiu. El nomenament és per a dos anys i renovable dos anys més.
Art. 53.- Funcions del coordinador/a de qualitat
- Assegurar que s’estableixen, s’implanten i es mantenen els processos necessaris per al sistema de gestió de la qualitat.
- Informar a la direcció del Centre sobre l’execució del sistema de gestió de la qualitat i de qualsevol necessitat de millora.
- Assegurar que es promou la presa de consciència dels requisits dels usuaris en tots els àmbits de l’Escola.
- Establir el pla d’auditories internes i respondre a les auditories de certificació.
- Definir i estructurar el manual de qualitat.
Art. 54.- El cap de departament
Un dels professors del departament didàctic realitzarà les funcions pròpies de cap de departament Serà designat pel director del Centre a proposta del cap d’estudis de l’etapa.
Art. 55.- Funcions del cap de departament
- Col·labora amb el Cap d’estudis de l’etapa en les tasques de coordinació i distribució del treball didàctic corresponent al departament.
- Promou el treball en equip i assumeix les tasques de comunicació, transmissió i execució de les propostes del departament respectiu.
- Coordina la redacció dels projectes d’ àrea.
- Supervisa les programacions realitzades segons els criteris establerts en el departament, assegurant: la viabilitat dels objectius, la formulació de mínims exigibles i els criteris d’avaluació.
- Dirigeix les reunions de departament.
Art. 56.- El tutor/a
El tutor/a de curs és el professor responsable de vetllar per l’aplicació del projecte educatiu en l’acció docent i educativa adreçada a un grup d’alumnes, i té la missió d’atendre a la formació integral de cada un d’ells i seguir dia a dia el seu procés d’aprenentatge i maduració personal, ajudant-los a prendre decisions en vista a les opcions posteriors, de continuació d’estudis o d’entrada en el món del treball.
El tutor/a de curs es nomenat pel director/a del Centre, prèvia consulta al cap d’estudis de l’etapa respectiva, per un període d’un any renovable.
Art. 57.- Funcions del tutor/a de classe
Les principals funcions del tutor/a de curs, en totes les etapes són les següents:
- Conèixer la situació real de cada alumne i del seu medi familiar i social.
- Mantenir relació personal amb els alumnes del grup i llurs famílies a través de les oportunes entrevistes i reunions periòdiques.
- Efectuar el seguiment global dels processos d’aprenentatge dels alumnes a fi de descobrir les dificultats i necessitats especials, articular les respostes educatives apropiades i cercar els oportuns assessoraments i suports.
- Coordinar l’avaluació dels processos d’aprenentatge dels alumnes, presidir les sessions de la junta d’avaluació corresponents al seu grup-classe, donar-ne la informació adient als interessats i a llurs famílies, i prendre acta de la reunió.
- Informar el cap d’estudis o al coordinador sobre les incidències i situacions que puguin pertorbar els procés formatiu dels alumnes i l’aplicació del projecte curricular de l’etapa. També n’informarà de les mesures preses en relació a la correcció d’actitud contràries a les normes de convivència.
- Fomentar en l’alumnat el desenvolupament d’actituds participatives, la inserció en l’entorn socio- cultural i natural i l’educació en valors, complementant la tasca realitzada en el marc de les àrees.
- Afavorir en l’alumnat l’autoestima personal i ajudar-los en la superació dels fracassos en els processos d’aprenentatge i les dificultats de qualsevol altre tipus.
- Contribuir a desenvolupar línies fluïdes amb les famílies dels alumnes, informar-los de tots aquells assumptes que afectin l’educació dels seus fills, i facilitar la connexió entre l’escola i les famílies.
- Fer de mediador en les situacions de conflicte entre alumnat i mestres/professors, i informar-ne oportunament a les famílies.
- Col·laborar amb el coordinador/a pedagògic en els processos d’escolarització i atenció educativa a aquells alumnes que procedeixen de contextos socials o culturals marginats.
- Assistir els delegats de curs en llur gestió i, si s’escau, atendre el moviment associatiu dels alumnes i ajudar- los en la promoció d’activitats socials i recreatives.
- Orientar els alumnes a l’hora de configurar el seu “currículum personal” mitjançant l’elecció de les matèries optatives que han de cursar a llarg de l’etapa.
- Coordinar l’acció tutorial realitzada pels professors que imparteixen docència al seu grup-classe i afavorir l’ajustament de les programacions docents a la situació en què es troben els alumnes, especialment pel que fa a les respostes educatives davant necessitats especials i/o de suport.
- Programar, realitzar i fer el seguiment del pla d’acció tutorial adreçat al seu grup d’alumnes.
- Fer el seguiment de l’acompliment de la Carta de compromís educatiu en els temes que estiguin relacionats amb les seves altres funcions.
Capítol 5è. ÒRGANS COL·LEGIATS DE COORDINACIÓ
Art. 58.- Equip de pastoral
És el responsable de la programació i realització dels aspectes de l’acció educativa que es relacionen directament amb la formació, vivència i orientació cristiana dels alumnes, i col·labora en l’animació pastoral del conjunt de la comunitat educativa.
L’equip de pastoral està format pel coordinador de pastoral i representants de les diferents etapes
Es reuneix un cop per semana.
Art. 59.- Funcions de l’equip de pastoral
Les funcions pròpies de l’equip de pastoral són les següents:
- Impulsar i animar l’acció pastoral del Centre, amb la col·laboració dels professors, tutors, pares d’alumnes i altres col·laboradors, en el marc del projecte curricular propi del Centre.
- Col·laborar activament en la preparació dels projectes curriculars d’etapa i la programació general del Centre, sobretot pel que fa a les activitats relatives al diàleg fe-cultura i a l’educació de la fe.
- Promoure l’acció pastoral de l’escola entre les famílies i membres de la comunitat educativa, amb la col·laboració de la junta de l’associació de pares d’alumnes.
- Facilitar la inserció de la comunitat cristiana de l’escola i la seva acció evangelitzadora en la realitat pastoral de l’Església diocesana.
- Avaluar periòdicament la tasca realitzada i el grau d’assoliment dels objectius proposats.
Art. 60.- Departaments didàctics
Estan constituïts pels professors que imparteixen les àrees incloses en cada un dels àmbits establerts pel Departament d’Ensenyament:
Quatre departaments:
- Científico-Tecnològic (Àrees de ciències experimentals, matemàtiques i tecnologia).
- Llengües-Humanitats (Àrees de llengua i Àrees de socials: geografia i història).
- Expressió (Àrees d’educació física, visual i plàstica i música).
Un dels professors del departament didàctic realitzarà les funcions pròpies de cap de departament.
Els departaments didàctics es reuniran a l’inici del curs escolar, acabades les activitats lectives dels alumnes i sempre que ho programi l’equip de coordinació de l’etapa. El cap d’estudis convocarà les reunions previ acord amb els caps de departament.
Els departaments didàctics disposaran dels recursos necessaris per a realitzar les funcions encomanades.
Art. 61.- Funcions dels departaments
Les funcions dels departaments didàctics són les següents:
- Participar en la distribució vertical dels components curriculars de les àrees de l’àmbit corresponent als cicles de l’etapa, en el marc de la concreció del currículum.
- Adoptar les decisions oportunes relatives als plans individuals per als alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu.
- Proposar criteris d’actuació en l’avaluació de l’aprenentatge dels alumnes i en l’aplicació dels criteris de promoció al llarg de l’etapa.
- Actualitzar i orientar la metodologia didàctica i la pràctica de l’avaluació sobre la base del contrast amb la pràctica diària a l’aula, i intercanviar les experiències i les innovacions d’interès.
- Incrementar l’eficàcia dels recursos disponibles, fer propostes relatives als materials curriculars a utilitzar i adequar-los a la línia pedagògica adoptada pel Centre.
- Afavorir l’actualització didàctica i elaborar propostes concretes referents a la formació permanent dels membres del propi departament.