NOFC – Títol 4t: Membres de la comunitat Educativa
Capítol 1r. – L’ALUMNAT
Art. 69.- Admissió d’alumnat
- El procés d’admissió ve regulat per l’ordre de preinscripció i matrícula i pel decret d’admissió
- L’equip directiu vetllarà per informar a totes les famílies interessades en el centre del projecte educatiu de l’escola.
- Fora del període ordinari s’informarà les famílies que vinguin al centre sobre el procediment i es derivaran a la OME.
Art. 70.- Drets de l’alumnat
- Els i les alumnes tenen dret a rebre una formació que els permeti aconseguir el ple desenvolupament de la seva personalitat, que n’estimuli les capacitats, tingui en compte el ritme d’aprenentatge, i que incentivi i valori l’esforç i el rendiment, d’acord amb el model educatiu propi de l’escola cristiana tal com està expressat en document que defineix el caràcter propi del Centre.
- Els i les alumnes tenen dret a una valoració acurada del seu progrés personal i rendiment escolar, per la qual cosa els professors respectius els informaran dels criteris i procediments d’avaluació, en el respecte al que està establert en el currículum corresponent.
Igualment, els i les alumnes o bé les seves famílies o tutors, tenen dret a sol·licitar aclariments respecte als resultats de les avaluacions i a les decisions relatives a la promoció al llarg de l’etapa, i a presentar les reclamacions pertinents en la forma en què es determina en aquest reglament.
Aquestes reclamacions hauran de fonamentar-se en la no adequació de les proves proposades o bé en l’aplicació incorrecta dels criteris i procediments d’avaluació establerts en la normativa vigent i en el currículum de l’etapa que correspongui.
- Els i les alumnes tenen dret que se’ls respectin la llibertat de consciència i les seves conviccions religioses, morals i ideològiques, i la seva intimitat en relació amb aquelles creences i conviccions, d’acord amb la Constitució.
L’exercici d’aquest dret es garanteix mitjançant la informació prèvia i completa sobre el caràcter propi del Centre, el respecte a les diferents creences en la formació religiosa cristiana impartida en el Centre, i la impartició d’un ensenyament basat en criteris objectius i excloent de tota manipulació propagandística i ideològica.
- Els i les alumnes tenen dret al respecte a la seva integritat física i de la seva dignitat personal, com també a portar a terme la seva activitat acadèmica en condicions de seguretat i higiene adequades i en un ambient de convivència que afavoreixi el respecte entre els companys.
Igualment, els i les alumnes tenen dret a la reserva d’aquella informació relativa a les seves circumstàncies personals i familiars, sens perjudici de satisfer les necessitats d’informació del Centre, de l’Administració educativa i els seus serveis, de conformitat amb l’ordenament jurídic, i sens perjudici de l’obligació de comunicar a l’autoritat competent totes aquelles circumstàncies que puguin implicar maltractaments per a l’alumne o qualsevol altre incompliment dels deures establerts per les lleis de protecció del menor.
- Els i les alumnes tenen dret a participar en el funcionament i la vida del Centre, de conformitat amb el que disposen les normes vigents i aquest reglament.
- Els i les alumnes tenen dret a associar-se i reunir-se en el Centre en el marc de la legislació vigent. La direcció facilitarà l’exercici a aquest dret i la utilització dels locals necessaris dins dels límits imposats pels espais disponibles i d’acord amb la legislació vigent, bo i garantint el desenvolupament normal de les activitats docents.
- Els i les alumnes tenen dret a manifestar amb llibertat, individualment i col·lectiva, les seves opinions, sempre en el respecte als professors i companys, al caràcter propi del Centre i al projecte educatiu.
- Els i les alumnes tenen dret a gaudir d’una orientació escolar i professional que asseguri la seva llibertat de decisió d’acord amb les seves aptituds, els seus coneixements i les seves capacitats.
El Centre tindrà cura especial de l’orientació escolar dels alumnes amb dificultats físiques o psíquiques o amb mancances socials i culturals.
- Els i les alumnes tenen dret a rebre els ajuts necessaris per compensar possibles mancances de tipus familiar, econòmic i sociocultural, i a la protecció social en supòsits d’infortuni familiar o d’accident, amb la finalitat de crear les condicions adequades que garanteixin una igualtat d’oportunitats real.
L’Administració educativa garantirà l’exercici d’aquest dret mitjançant els ajuts necessaris.
- Els i les alumnes tenen dret a ser educats en la responsabilitat i a gaudir d’una convivència respectuosa i pacífica.
Art. 71.- Deures de l’alumnat
- Els i les alumnes tenen el deure de respectar l’exercici dels drets i les llibertats dels altres membres de la comunitat educativa i, en particular, l’exercici de les atribucions pròpies dels professors i de la direcció del Centre.
- L’estudi constitueix el deure bàsic dels alumnes, que comporta l’aprofitament de les seves aptituds personals i dels coneixements que s’imparteixen amb la finalitat d’assolir una bona preparació humana i acadèmica. Aquest deure es concreta en l’obligació d’assistir a classe, respectar el calendari escolar i l’horari establert, realitzar les tasques encomanades pels professors, esforçar-se en l’aprenentatge i en el desenvolupament de les capacitats personals i respectar l’exercici del dret a l’estudi dels seus companys.
- La falta a classe de manera reiterada pot provocar la impossibilitat de l’aplicació correcta dels criteris generals d’avaluació i de la pròpia avaluació contínua. Sense perjudici de les mesures educatives correctores que s’adoptin davant de les faltes d’assistència injustificades i contínues, quan aquestes
- El respecte a les normes de convivència dins del Centre, com a deure bàsic dels alumnes, s’estén a les obligacions següents:
- Adoptar un comportament adient amb el model educatiu de l’escola cristiana, tal com està definit en el caràcter propi del Centre i en el projecte educatiu.
- Respectar el Caràcter propi del Centre i el seu projecte educatiu.
- Assistir a classe i esforçar-se en l’aprenentatge i en el desenvolupament de seves capacitats.
- Respectar els mestres i els professors, i complir les decisions dels òrgans unipersonals i col·legiats del Centre, sens perjudici de què puguin impugnar-les quan considerin que lesionen els seus drets.
- Complir el normativa en tot allò que els correspongui i tenir una actitud activa de compliment de les normes de convivència del Centre.
- Respectar els altres alumnes i membres de la comunitat educativa, la llibertat de consciència i les conviccions religioses, morals i ideològiques, com també la dignitat, la integritat, i la intimitat de tots els membres de la comunitat educativa.
- No discriminar cap membre de la comunitat educativa per raó de naixement, raça, sexe o qualsevol altra circumstància personal o social.
- Participar i col·laborar activament en la vida de l’escola amb la resta de membres de la comunitat educativa i contribuir al desenvolupament de les activitats del Centre.
- Respectar i fer un bon ús de les instal·lacions i els materials, utilitzar correctament i compartir els béns mobles i les instal·lacions del Centre.
- Propiciar un clima de convivència i de respecte al dret dels altres alumnes pel que fa al manteniment de l’ambient de treball i l’activitat normal a l’escola.
Art. 72.- Àmbits de participació de l’alumnat
- Els i les alumnes intervindran en la vida del Centre, sobretot a través del propi treball escolar i de la participació activa en el funcionament ordinari del propi grup-classe.
- Amb aquesta finalitat, cada grup d’alumnes elegirà un alumne que realitzarà les funcions pròpies de delegat, que seran les següents:
- Representar els seus companys en les relacions amb els professors del propi grup i, en particular, amb el professor tutor.
- Impulsar i coordinar la participació dels companys en les activitats educatives organitzades pel Centre.
- Les eleccions per a escollir delegats de curs es realitzaran d’acord amb el procediment que decideixi el tutor/a, si bé es seguirà el principi d’elecció democràtica.
- No podrà ser delegat de curs l’alumne que hagi estat sancionat amb una resolució amb conformitat o al que se l’hagi obert un expedient disciplinari que hagi comportat qualsevol tipus de sanció, durant el curs present o anterior. Així mateix, la resolució amb conformitat contra un alumne o la resolució d’un expedient disciplinari amb qualsevol tipus de sanció, comportarà el seu cessament immediat com a delegat de curs.
Art. 73.- Altres formes d’associació
- Els alumnes podran constituir altres tipus d’associació d’acord amb el que estableix la normativa vigent. La finalitat principal de l’associació d’alumnes és la de participar en la vida i l’acció educativa del Centre, d’acord amb el que s’estableix en el present reglament. Aquestes, s’han d’inscriure en el registre corresponent i han de presentar al Centre l’acta de constitució i els estatuts que hauran de tenir l’aprovació del Consell Escolar.
- Dos representants dels alumnes que cursen ensenyaments secundaris, a partir del segon curs d’educació secundària obligatòria, elegits pels propis companys, formaran part del Consell Escolar del Centre.
Quan acabin els seus estudis en el Centre seran substituïts pels seus suplents.
Art. 74.- El dret a una avaluació acurada
- Per tal de regular el dret a reclamar contra les avaluacions i les decisions relatives a la promoció, s’estableix el procediment que es descriu en els apartats següents.
- Pel que fa a les discrepàncies en les qualificacions obtingudes al llarg del curs escolar, si no es resolen directament entre el professor i l’alumne afectats, es presentaran al tutor, el qual les traslladarà al departament didàctic corresponent, amb la finalitat que es porti a terme un estudi. En tot cas, la resolució definitiva correspondrà al professor i, tant la reclamació com la resolució adoptada es faran constar en el llibre d’actes del departament o registre-document amb funció equivalent, i es comunicaran a l’equip docent del grup-classe corresponent.
- Pel que fa a les reclamacions per qualificacions finals de curs o etapa, com també per a les decisions que s’hagin adoptat respecte a la promoció de curs, s’actuarà d’acord amb les normes següents:
- El Centre establirà un dia en què l’equip docent estudiarà i resoldrà les possibles reclamacions, que s’hauran de presentar per escrit en el termini de 48 hores abans d’aquesta data, adreçades al director/a del Centre, que convocarà, si escau, una reunió extraordinària de l’equip docent.
- La decisió de l’equip docent respecte a la reclamació presentada es prendrà per consens o per majoria simple, si no és possible; en cas d’empat, decidirà el vot del tutor/a.
- Les reclamacions formulades i la seva resolució raonada es faran constar en una acta elaborada a aquest efecte pel tutor/a i signada pels membres de l’equip docent.a la vista de la decisió de l’equip docent, el director/a del Centre emetrà resolució relativa a la reclamació, resolució que es notificarà a l’interessat.
- En el cas que la reclamació sigui acceptada, es modificarà, en diligència signada pel director, l’acta d’avaluació corresponent i es comunicarà a l’equip docent del grup.
- L’interessat podrà presentar recurs contra la resolució del Centre davant dels Serveis Territorials corresponents.
Art. 75.- Indumentària de l’alumnat
L’alumnat, en assistir al Centre, vestiran de forma adequada per a l’estudi o, en el seu cas, per a les activitats que hagin de realitzar. La direcció del Centre i els/les caps d’estudis podran requerir a un alumne el canvi d’indumentària quan, a judici d’aquell, aquest no sigui adequat. El no compliment d’aquest requeriment podrà comportar una mesura correctora, en els termes establerts en aquest reglament.
Capítol 2n. – ELS PROFESSORAT
Art. 76.- Educadors i professors
Mestres i professorat són els primers responsables de l’ensenyament en el marc de les respectives etapes, àrees i matèries, i comparteixen la responsabilitat global de l’acció educativa de l’escola juntament amb els altres sectors de la comunitat educativa.
Art. 77.- El nomenament de mestres i professorat
- Correspon al titular del Centre, que tindrà en compte la legislació vigent pel que fa a la intervenció del Consell Escolar en el procés de selecció, tal com s’indica tot seguit.
- Els criteris de selecció seran els següents: titulació idònia, aptitud per a col·laborar eficaçment en l’acció educativa d’acord amb el caràcter propi del Centre, i capacitació professional.
Si calgués adoptar altres criteris de selecció, el titular del Centre els acordaria amb el Consell Escolar.
- Quan s’hagi de cobrir una plaça vacant en la plantilla del Centre se seguirà el procés següent:
- El titular del Centre farà pública aquesta circumstància, juntament amb els requisits de titulació i altres aspectes que defineixen la plaça vacant. Els interessats presentaran la sol·licitud respectiva i el currículum personal.
- El titular i el director/a del Centre estudiaran les sol·licituds presentades en ordre a valorar les qualitats dels aspirants tenint en compte els criteris indicats en l’apartat 2, i el titular del Centre designarà el professor que consideri més idoni i formalitzarà el corresponent contracte de treball d’acord amb la legislació laboral vigent.
- Quan la plaça vacant pugui ser coberta per un mestre/ professor membre de la institució titular del Centre, o bé per un professor que es troba en situació d’excedència o en alguna altra situació anàloga, no caldrà seguir el procés indicat en l’apartat anterior, i el professor indicat es podrà incorporar directament a la plantilla del Centre.
- Mentre es realitza el procés de selecció, o quan sigui necessària una substitució temporal, el titular del Centre nomenarà un/a substitut/a amb caràcter provisional, i n’informarà el Consell Escolar.
Art. 78.- Els drets del professorat
Són els següents:
- Impartir l’ensenyament amb llibertat, en el marc del lloc docent que ocupen, és a dir, d’acord amb el currículum establert pel Govern de la Generalitat i el caràcter propi del Centre.
- Reunir-se en el Centre, prèvia autorització del cap d’estudis de l’etapa i respectant el normal desenvolupament de les activitats docents.
- Fer ús dels mitjans instrumentals i de les instal·lacions de l’escola per a la realització de la tasca educativa.
- Participar en la gestió del Centre mitjançant el claustre de professors i a través dels representants elegits per a formar part del Consell Escolar.
- Rebre la remuneració econòmica adient com a professionals de l’educació d’acord amb el conveni laboral vigent, i tenir d’adequada estabilitat i seguretat en el treball.
- Participar en cursos i activitats de formació permanent, d’acord amb els criteris o prioritats establerts per l’Equip Directiu del Centre.
- Participar en actes oficials i reunions quan hi siguin convocats per raó de la seva responsabilitat en el Centre.
- Rebre el tracte i la consideració que mereixen en el si de la comunitat educativa per raó de la funció que hi realitzen, i presentar peticions o recursos a l’òrgan unipersonal o col·legiat que correspongui a cada cas.
- Ser respectats en llurs conviccions i creences personals.
Art. 79.- Els deures dels professorat
- Mestres i professorat respectaran el caràcter propi del Centre i col·laboraran a fer-lo realitat en col·laboració amb l’Equip Directiu i els pares d’alumnes, d’acord amb el que estableix aquest reglament.
- En particular, les funcions són les següents:
- La programació i l’ensenyament de les àrees, matèries i mòduls que tinguin encomanats, d’acord amb el projecte educatiu del Centre.
- L’avaluació del procés d’aprenentatge dels alumnes, i també de l’avaluació dels processos d’ensenyament.
- La tutoria dels alumnes, la direcció i l’orientació del seu aprenentatge i el suport en el seu procés educatiu, en col·laboració amb les famílies.
- L’orientació educativa, acadèmica i professional dels alumnes, en col·laboració, si escau, amb els serveis i departaments especialitzats.
- L’atenció al desenvolupament intel·lectual, afectiu, psicomotriu, social i moral de l’alumne.
- La participació en les activitats educatives complementàries programades d’acord amb el projecte educatiu del Centre.
- La contribució en la creació d’un clima de respecte, tolerància, participació i llibertat, per tal de fomentar en els alumnes els valors de la ciutadania democràtica.
- La informació periòdica a les famílies sobre el procés d’aprenentatge dels seus fills, i l’orientació amb vista a la seva col·laboració en aquest procés.
- La coordinació de les activitats docents, de gestió i de direcció que els siguin encomanades, i la participació en l’activitat general del Centre.
- La participació en els plans d’avaluació que el Departament d’Educació o el Centre determinin.
- La investigació, l’experimentació i la millora contínua dels processos d’ensenyament.
- Mantenir una actitud de respecte i comprensió en el tracte amb els alumnes i els companys de claustre, bo i respectant les conviccions i creences de cadascú.
- Participar activament en les reunions de l’equip de professors de cicle, dels departaments didàctics i del claustre, en les sessions d’avaluació i en els treballs de formació permanent programats per la direcció del Centre.
- Donar als òrgans de govern i de coordinació la informació que els sigui sol·licitada sobre l’acció docent i educativa, com també sobre qualsevol altre assumpte que hi estigui relacionat.
- En la mesura de les seves possibilitats, acceptar les responsabilitats que la direcció els proposi perquè així sembla adient per a l’organització interna del Centre.
- Complir el calendari i l’horari escolar d’acord amb la normativa vigent i el que estigui previst en el conveni col·lectiu.
- El director/a del Centre i el cap d’estudis de l’etapa vetllaran pel compliment de les obligacions dels professors en la seva acció docent. En cas de faltes reiterades, en donaran oportuna informació al titular del Centre per tal que prengui les decisions que consideri adients en cada cas, d’acord amb la legislació vigent.
Art. 80.- Canals de participació
- La participació dels professors en la vida de l’escola es realitza sobretot mitjançant l’acció docent que realitzen, el treball en els equips de cicle i en els departaments didàctics, i l’exercici de la funció tutorial.
- La participació dels professors en el govern i la gestió del Centre té lloc a través del claustre, el Consell Escolar i l’exercici de les funcions assignades als altres òrgans de govern i de coordinació unipersonals i col·legiats en què puguin intervenir.
- Els professors que han de formar part del Consell Escolar són elegits pels seus companys de secció de claustre en sessió convocada a l’efecte pel director/adel Centre. La votació serà directa, nominal, secreta i no delegable.
Els quatre representants elegits correspondran a les etapes següents:
2 mestres representants primària
2 professors representants de l’ESO.
Art. 81.- Classes particulars
Els professors del Centre no impartiran, durant el curs ni durant l’estiu, classes particulars als seus propis alumnes de les matèries de les quals són titulars.
Si s’escau el Centre podrà organitzar classes col·lectives de suport.
Capítol 3r. – LES FAMÍLIES
Art. 82.- Llibertat a escollir escola
- Les famílies tenen reconegut el seu dret a la lliure elecció d’escola i a donar als seus fills la formació religiosa i moral d’acord amb les pròpies conviccions.
- Pel fet d’haver escollit l’escola lliurement, les famílies han manifestat que desitgen que llurs fills rebin una educació cristiana, volen col·laborar en la tasca que l’escola realitza i estan d’acord amb el caràcter propi i el projecte educatiu del Centre.
- Les famílies que no han pogut fer ús de la seva llibertat en l’elecció d’escola, i ho han fet per raons alienes a l’oferta de formació cristiana pròpia del Centre, seran respectades en llurs conviccions, i elles respectaran igualment el caràcter propi i l’organització del Centre i renunciaran a exigir canvis en l’oferta de formació pròpia de l’escola.
Art. 83.- Els drets de les famílies
Com a membres de la comunitat educativa, les famílies tenen els següents drets:
- Que llurs fills rebin educació integral d’acord amb les finalitats establertes en la Constitució, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i les lleis vigents, tal com està definida en el caràcter propi i en el projecte educatiu del Centre.
- Estar informats sobre el procés d’aprenentatge i la integració socioeducativa dels seus fills.
- Col·laborar, amb les Mestres, els professors i tutors, en el procés d’ensenyament i aprenentatge dels seus fills, d’acord amb el que està previst en el present reglament, i ser escoltats en l’adopció de les decisions que afectin l’orientació acadèmica i professional dels seus fills.
- Formar part de l’associació de famílies i participar en les activitats que organitzi.
- Participar en el control i la gestió del Centre mitjançant els seus representants en el Consell Escolar.
- Tenir reunions en el Centre per tractar assumptes relacionats amb l’educació de llurs fills, prèvia autorització del titular del Centre.
Art. 84.- Els deures dels pares dels alumnes
Són els següents:
- Adoptar les mesures necessàries, o bé sol·licitar l’ajut corresponent en cas de dificultat, per tal que els seus fills puguin cursar els ensenyaments obligatoris i assisteixin regularment a classe.
- Conèixer i respectar el model educatiu de l’escola tal com està definit en el caràcter propi i les normes contingudes en el present reglament.
- Estimular els seus fills perquè duguin a terme les activitats formatives que els siguin encomanades a l’escola.
- Participar activament en les reunions a les quals siguin convocats i en les activitats que s’organitzin a l’escola, amb vista a millorar el rendiment escolar dels seus fills.
- Donar suport a l’evolució del procés educatiu dels seus fills i a les decisions de la direcció i del Consell Escolar del Centre en el marc de les competències respectives, i expressar així la seva corresponsabilitat en l’organització i el funcionament de l’escola dels seus fills.
- Conèixer i respectar les normes establertes pel Centre i l’autoritat i les orientacions educatives del professorat.
- Fomentar el respecte per tots els components de la comunitat educativa.
Art. 85.- La participació de les famílies
- La participació dels pares d’alumnes en el control i la gestió del Centre es realitza mitjançant els seus representants en el Consell Escolar.
- L’elecció de tres representants de les famílies en el Consell Escolar es realitza prèvia convocatòria del titular del Centre d’acord amb el president de l’associació de famílies més representativa. L’elecció és directa, nominal i secreta. Tots els pares i mares dels alumnes tenen dret a vot, i els tres pares/mares que obtinguin més vots seran els elegits.
El quart representant de les famílies d’alumnes en el Consell Escolar serà designat per la junta directiva de l’associació de famílies, a invitació del titular del Centre i d’acord amb el que determini el Departament d’Ensenyament.
Art. 86.- L’associació de famílies d’alumnes (AFA)
- Els pares, mares i tutors/es d’alumnes poden associar-se d’acord amb la normativa vigent. L’associació de famílies es regirà pels propis estatuts aprovats per l’autoritat competent.
- Tots els pares, mares i tutors/es d’alumnes seran invitats a donar-se d’alta en l’associació, ja que així podran assolir més fàcilment les finalitats de l’escola i de l’associació, i es facilitarà la relació escola-família.
- L’associació de famílies col·laborarà amb la direcció del Centre per tal de garantir l’oferta d’una educació que promogui el ple desenvolupament de la personalitat dels alumnes d’acord amb el projecte educatiu i el present reglament.
- El president i la junta de l’associació mantindran relació freqüent amb el titular i el director/a del Centre, amb vista a assegurar la màxima col·laboració en l’acció educativa.
- L’associació de famílies podrà utilitzar els locals de l’escola prèvia autorització del titular del Centre, que vetllarà per normal desenvolupament de la vida escolar.
Capítol 4t. – EL PERSONAL D’ADMINISTRACIÓ I SERVEIS
Art. 87.- El personal d’administració i serveis
- El personal d’administració i serveis forma part de la comunitat educativa i col·labora en el treball escolar mitjançant la realització de les tasques encomanades a cadascú.
- El personal d’administració i serveis és nomenat i cessat pel titular del Centre, i realitza el seu treball en dependència del mateix titular, del director/a, subdirector/a o coordinador/a segons els casos.
Art. 88.- Els drets del personal d’administració i serveis
Són els següents:
- Tenir la dedicació adequada i disposar dels mitjans necessaris per a realitzar les funcions encomanades amb eficàcia i realització personal.
- Rebre la remuneració econòmica adient segons la funció que realitza en cada cas i d’acord amb el conveni vigent, i tenir estabilitat i seguretat en el treball.
- Reunir-se en el Centre prèvia autorització del titular, respectant en normal desenvolupament de les activitats educatives i d’acord amb les corresponents responsabilitats laborals.
- Participar en la vida i la gestió de l’escola d’acord amb el que estableix el present reglament.
- Presentar peticions i recursos a l’òrgan de govern que correspongui en cada cas.
Un membre del personal d’administració i serveis, elegit pels seus companys, forma part del Consell Escolar del Centre.
Art. 89.- Els deures del personal d’administració i serveis
Són els següents:
- Conèixer i respectar el Caràcter Propi del Centre i col·laborar a fer-lo realitat en l’àmbit de les competències respectives.
- Realitzar les tasques que li siguin encomanades en el marc de les condicions estipulades en el contracte de treball.
- Adoptar una actitud de col·laboració envers tots els membres de la comunitat educativa i afavorir l’ordre i disciplina dels alumnes.
Art. 90.- Mitjans de participació
- La participació del personal d’administració i serveis en el govern i gestió del Centre té lloc a través d’un representant en el Consell Escolar, d’acord amb la legislació vigent.
- El procés d’elecció del representant en el Consell Escolar serà coordinat pel titular del Centre, i podran participar-hi totes les persones que col·laboren en l’escola en tasques no docents. L’elecció serà directa, nominal i secreta, i la persona que obtingui més vots serà la designada per a formar part del Consell Escolar.