NOFC – Títol 3r: Organització acció educativa
Capítol 1r. PROGRAMACIÓ, REALITZACIÓ I AVALUACIÓ DE LA TASCA EDUCATIVA
Art. 62.- El Caràcter Propi i la programació
La programació de l’acció educativa de l’escola s’inspira en el model definit en el document que defineix el seu Caràcter Propi, que esdevé així el criteri bàsic d’actuació de tots els sectors d’activitat del Centre, i dona coherència i continuïtat al treball realitzat pel conjunt de la comunitat educativa.
La selecció i el desplegament d’alguns dels aspectes fonamentals del Caràcter Propi, segons ho demanen les circumstàncies, donarà lloc a opcions preferents de caràcter anual que determinaran prioritats en l’acció educativa global de l’escola i determinaran el contingut del Projecte Educatiu de Centre i de la Programació General Anual.
L’Equip Directiu és el responsable d’impulsar el treball referent a la selecció d’accions i activitats preferents i la concreció dels objectius prioritaris en els diferents àmbits de l’escola, amb la col·laboració dels equips de professors, l’equip de pastoral i la junta de l’associació de pares.
El Caràcter Propi del Centre haurà de ser comunicat als diferents membres de la comunitat educativa per part del titular del Centre. L’elecció del Centre per les famílies i alumnes comportarà l’acceptació del Caràcter Propi d’aquest.
Art. 63.- Projectes educatius d’etapa
Els equips de coordinació d’etapa i els equips de mestres i professors elaboren, apliquen i avaluen la concreció dels currículums, resultat d’adaptar els currículums establert pel Govern de la Generalitat a la realitat de l’escola i les necessitats dels alumnes, tenint en compte el Caràcter Propi del Centre i el context socio-cultural.
Un cop elaborats o revisats, els projectes educatius d’etapa són aprovats per l’Equip Directiu.
El Centre gaudeix d’autonomia en l’àmbit pedagògic, organitzatiu i de gestió econòmica per a afavorir la millora contínua de l’educació, en el respecte al que estableixen les disposicions legals vigents.
Art. 64.- Concreció anual d’objectius
Cada any l’Equip Directiu fa una proposta d’aplicació concreta del projecte educatiu en una Programació General Anual que es publica al claustre i és aprovada pel Consell Escolar.
Art. 65.- Avaluació de Centre
L’avaluació del Centre és un procés d’anàlisi que ajuda a conèixer si l’acció educativa global de l’escola respon als objectius proposats i si progressa amb el ritme previst, i orienta la millora constant del treball escolar.
Tots els aspectes o dimensions de l’escola i del procés educatiu són objecte d’avaluació en el moment oportú: l’aplicació del projecte educatiu, l’acció docent dels mestres i professors, l’organització del Centre i el funcionament dels òrgans de govern i gestió, l’acció tutorial, etc.
L’Equip Directiu del Centre i els equips de coordinació d’etapa són responsables de promoure i coordinar l’avaluació general del Centre i de cada una de les etapes, amb la col·laboració de les persones i els equips que tenen responsabilitat directa en cada un dels camps.
El acabar cada curs, i en el marc de la memòria anual, l’Equip Directiu prepararà una síntesi de l’avaluació global del Centre i en donarà l’oportuna informació al Consell Escolar.
Capítol 2n. – LES ACTIVITATS EDUCATIVES COMPLEMENTÀRIES I LES ACTIVITATS EXTRAESCOLARS
Art. 66.- Finalitat de les activitats educatives complementàries I les activitats extraescolars
Les activitats educatives complementàries tenen la finalitat de facilitar el creixement i la maduració dels alumnes en tots els aspectes de la seva personalitat d’acord amb els objectius de l’educació integral definida en el caràcter propi del Centre, complementant així l’oferta de formació establerta en el currículum de l’etapa.
Les activitats complementàries formen part de l’oferta educativa global del Centre, donada a conèixer a les famílies quan hi sol·liciten plaça per a llurs fills, i s’integren en el conjunt d’activitats formatives que tenen lloc en el marc de l’horari escolar dels alumnes.
Les activitats extraescolars es desenvolupen al marge de l’horari escolar i hi participen els alumnes les famílies dels quals ho han sol·licitat expressament.
El programa d’aquestes activitats educatives forma part de la programació general del Centre (Pla General Anual).
Art. 67.- Programació, coordinació i autorització.
L’Equip Directiu del Centre és el responsable de preparar i proposar a l’aprovació del Consell Escolar les directrius per a la programació i el desenvolupament de les activitats educatives complementàries i de les activitats extraescolars, com també els criteris de participació del Centre en activitats culturals, esportives i recreatives fora de l’àmbit escolar.
El Consell Escolar, a proposta del titular del Centre, aprovarà les percepcions econòmiques de les famílies d’alumnes per al desenvolupament de les activitats educatives complementàries i les activitats extraescolars i, quan s’escaigui, decidirà la tramitació de l’autorització corresponent al Director dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament.
La responsabilitat de coordinar la realització de les activitats formatives no reglades correspon als equips de coordinació d’etapa, que comptaran amb la col·laboració de la junta de l’associació de pares d’alumnes.
Els caps d’estudis d’etapa vetllaran perquè totes les activitats educatives complementàries s’insereixin adequadament en el treball educatiu escolar d’acord amb el projecte educatiu.
Les sortides culturals, els viatges, les convivències escolars i la participació dels alumnes en activitats formatives i recreatives fora del Centre en horari escolar hauran de comptar amb la corresponent autorització de les famílies.
Art. 68.- Gestió econòmica
El titular del Centre ha de respondre de la gestió econòmica relativa a les activitats complementàries i a les activitats extraescolars realitzades en el Centre, i donarà l’oportuna informació al Consell Escolar en el marc de la rendició anual de comptes.