NOFC – Títol 1: Naturalesa i finalitat

Capítol 1r. DEFINICIÓ DEL NOSTRE CENTRE

Art. 1.- Dades del Centre

El Centre docent La Salle Sant Celoni, situat a Sant Celoni, carrer Campins, nº59, és una escola privada, creada d’acord amb el dret reconegut en l’article 27.6 de la Constitució espanyola i explicitat en l’ article 21 de la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juny, reguladora del Dret a l’Educació (LODE).

Art. 2.- Aprovació del Centre

El Centre ha estat degudament autoritzat, la darrera modificació amb data 25/6/2007 (DOGC 4911). Té el número de codi 08025745 en el registre del Departament d’Ensenyament de la Generalitat i gaudeix de la personalitat jurídica que li atorguen les lleis.

Art. 3.- Ensenyaments que imparteix

La nostra escola imparteix els cicles i les etapes educatives següents: ed.infantil de segon cicle, primària i ESO.

Els ensenyaments impartits en el Centre s’ajusten a la legislació vigent i, en particular, i a les disposicions reglamentàries publicades pel Govern de la Generalitat, en particular als decrets que estableixen els currículums de les etapes educatives que l’escola imparteix.

Art. 4.- El Caràcter Propi

El Caràcter Propi del Centre reuneix els requisits establerts en l’article 115 de la LOE, i tots els membres de la comunitat educativa el coneixen i l’accepten com a descripció del model educatiu que l’escola ofereix a la societat en el marc de la llibertat d’ensenyament.

Capítol 2n. EL MODEL EDUCATIU DE L’ESCOLA LA SALLE

Art. 5.- Educació integral

  1. La Salle Sant Celoni és una escola cristiana, segons el que estableix el Codi de Dret Canònic en el cànon 803, i té la finalitat de promoure el ple desenvolupament de la personalitat dels alumnes, és a dir, l’educació integral.
  2. Aquest model d’educació integral està descrit en el document que expressa el Caràcter Propi del Centre i en el projecte educatiu del Centre, en el respecte al que preveuen els currículums establerts pel Govern de la Generalitat per a les diferents etapes educatives.

S’inspira en una concepció cristiana de la persona, la vida i el món, i procura preparar els alumnes per a participar activament en la transformació i el millorament de la societat.

L’escola ofereix a tots els alumnes l’ensenyament de l’àrea de religió catòlica i la possibilitat de plantejar-se la pròpia existència segons l’Evangeli en un marc de respecte i llibertat. La lliure elecció de l’escola per part dels pares implica el desig que llurs fills rebin formació religiosa catòlica.

L’obertura de l’escola a totes les famílies, sense discriminar ningú per motius religiosos, comporta la proposta i promoció d’activitats per a la formació humana i religiosa dels alumnes dintre de l’horari escolar, integrant l’experiència religiosa d’altres religions presents en la nostra societat.

Art. 6.- Escola catalana

L’assumpció de la realitat sociocultural de Catalunya i el respecte i compromís amb la cultura i la llengua catalanes són també expressió de la identitat i de la vocació de l’escola. La llengua vehicular del centre és el Català. L’escola compta amb un projecte lingüístic que desenvolupa el tractament de les llengues en l’activitat lectiva.

Art. 7.- Escola oberta

L’escola és oberta a tothom qui desitja l’educació que s’hi imparteix, defuig qualsevol discriminació i s’ofereix a la societat com una comunitat en la qual tothom és acceptat i tothom pot dialogar, escoltar i ser escoltat, i tots els qui hi participen se’n senten corresponsables.

En el marc de la llibertat d’elecció de Centre, els pares que sol·liciten plaça per a llurs fills en la nostra escola coneixen el seu projecte educatiu i hi estan d’acord. El projecte educatiu explicita l’oferta de formació pròpia de l’escola, que inclou els ensenyaments de caràcter religiós, en el respecte a les diverses creences i opcions religioses de les famílies. Les pràctiques de caràcter confessional tenen caràcter voluntari per als alumnes.

Capítol 3r. LA COMUNITAT EDUCATIVA DE L’ESCOLA

Art. 8.- La comunitat educativa

La comunitat educativa és fruit de la integració harmònica de tots els estaments que intervenen en l’escola: titularitat, alumnat, mestres i professors, personal d’atenció educativa, famílies  i personal d’administració i serveis.

La configuració de l’escola com a comunitat educativa es manifesta sobretot en la comunió de criteris en el treball conjunt i en la participació corresponsable de tots els estaments en la gestió i la tasca educativa del Centre.

Art. 9.- Membres de la comunitat educativa

  1. La institució titular és responsable d’expressar i donar continuïtat als principis que defineixen l’educació que l’escola imparteix, segons expressa el caràcter propi, i vetlla per la cohesió de tots els qui col·laboren en la marxa del Centre.
  2. L’alumnat es el principal protagonista del seu propi creixement, intervenen activament en la vida de l’escola segons les exigències de l’edat, i hi assumeixen responsabilitats proporcionades a llur capacitat.
  3. Els i les mestres i el professorat i el personal d’atenció educativa constitueixen un sector fonamental de la comunitat educativa, i juguen un paper decisiu en la vida de l’escola. Ells orienten i ajuden els alumnes en el procés educatiu i complementen així l’acció formativa dels pares.
  4. El personal d’administració i serveis realitza tasques i assumeix responsabilitats molt diverses, totes al servei de la comunitat educativa i en col·laboració amb la institució titular, la direcció del Centre, els professors, els alumnes i les famílies.
  5. Les famílies han exercit el dret a decidir l’educació que desitgen per als seus fills quan han escollit l’escola i han volgut esdevenir membres de la comunitat educativa. Llur col·laboració activa en la tasca formativa del Centre es realitza, sobretot, a través de l’associació de pares.

Art. 10. Òrgan representatiu de la comunitat educativa

  1. El Consell Escolar és l’òrgan de govern representatiu de la comunitat educativa, i la seva composició garanteix que la titularitat, la direcció, els mestres i professors, els pares d’alumnes, els alumnes i el personal d’administració i serveis tinguin ocasió de coresponsabilitzar-se de la gestió global del Centre.

Tornar a l’índex